Handboek Deradicalisering en Disengagement

30 juni 2021

Is iemand te deradicaliseren? Hoe werkt dat in verschillende landen in de praktijk?  Werkt het voor rechtse radicalisering anders dan bij religieus geïnspireerde radicalisering? Deze vragen staan centraal in het Routledge Handbook of Deradicalisation and Disengagement. Amy-Jane Gielen van Evidence Based Work (EBW) is een van de mede-auteurs.

Radicalisering en gewelddadig extremisme zijn grote internationale en maatschappelijke uitdagingen. Met de komst van nieuwe extremistische groepen is het van belang inzicht te krijgen hoe individuen uit deze groepen treden en hoe zij kunnen deradicaliseren. Waar in het verleden vooral de focus lag op veiligheid en strafrechtelijk en/of militair ingrijpen, ligt de benadering van dit handboek meer op ‘zachte’ benaderingen vanuit (overheids)professionals en gemeenschappen.

Het handboek bestaat uit drie delen:

  • Definities, achtergronden en theorieën over deradicalisering en disengagement 
  • Actoren 
  • Regionale case studies 

Amy-Jane Gielen schreef het boekhoofdstuk ‘Deradicalisation and disengagement in the Benelux: a variety of local approaches’. Dit hoofdstuk gaat vooral in op hoe lokaal maatwerk in multidisciplinaire casusoverleggen de rode vormt van deradicalisering en disengagement in de Benelux. 

Meer informatie

  • Het Routledge Handbook of Deradicalisation and Disengagement kan besteld worden via Routledge.
  • Kijk hier de boekpresentie terug die op 30 juni 2021 online werd gehost door ICCT, waarin dr. Stig Jarle Hansen, dr. Daniel Koehler en dr. Amy-Jane Gielen een toelichting geven op het boek.

Wil je ook meer weten hoe de inzichten uit dit handboek te verweven in de persoonsgerichte aanpak? Vul dan het contactformulier om dit persoonlijk met Amy-Jane te bespreken.